NAČÍTÁM...

Dovolená a bezpečnost majetku

Blíží se čas dovolených a řada z nás vyráží mimo domov do zahraničí či za tuzemskou dovolenou. Bohužel zloději, lapkové a kapsáři si dovolenou neberou, naopak jejich aktivita prudce narůstá a s tím i úspěšnost. Nenechte si proto zkazit dovolenou nepříjemnou zkušeností a připravte se na případného zloděje lépe než on na vás. Jistě se to vyplatí.
Starost o bezpečnost majetku začíná již před odjezdem na dovolenou. Pokud opouštíte domácnost je vhodné, se o této skutečnosti zbytečně nerozšiřovat v okolí vašeho bydliště ani v práci. Pověřte osobu, kterou dobře znáte a je spolehlivá, občasnou kontrolou vašeho domova. Pokud máte zabezpečovací systém s komunikátorem je vhodné, přidat tuto osobu do systému telefonního volání. Pokud váš domov není nijak zabezpečen ani vybaven například bezpečnostními dveřmi, je vhodné, o nějaké formě zabezpečovacího systému uvažovat. Váš domov bez aspoň základních prvků zabezpečení je otevřen všem zlodějům.

Nechat majetek bez jakéhokoliv zabezpečení se rovná téměř otevřeným dveřím vašeho domu. Návrat z dovolené se tak může stát nepříjemným zážitkem, kdy se vracíme do vykradeného bytu či domu. Běžné dveře s běžným zámkem dnes nepředstavují větší překážku pro žádného zloděje. Po překonání někdy i zámku bezpečnostních dveří již neklade zloději nic překážku a může nerušeně prohledávat celý byt.
Mechanické zabezpečení (zámek, bezpečnostní dveře, mříže atd.) dokáží chránit majetek pouze pasivně a po jejich překonání již nedokáží odvrátit další počínáni zlodějů. Pro aktivní ochranu majetku je vhodné kombinovat mechanické zabezpečení spolu s elektronickým zabezpečovacím systémem. Elektronické zabezpečovací systémy dokáží po překonání mechanického zabezpečení dále aktivně zamezit krádeži. Při detekci narušení objektu vyhlásí poplach hlasitým houkáním, čímž upozorní okolí na počínání zloděje. Mohou také informovat majitele či pověřenou osobu o narušení objektu na mobilní telefon.

Bezpečnost na cestách

Při cestách se často dostáváme do míst s vysokou koncentrací osob. Takové místo je učiněný ráj pro různé kapsáře a zlodějíčky. Váš foťák či peněženka se tak může při chvilce nepozornosti stát kořistí. Zvláště je vhodné si dávat pozor na batohy a fotobrašny. Častou kořistí se také stávají tašky a různé věci ponechané na krátkou dobu bez dozoru. Stačí pouhé otočení nebo krátká nepozornost a z dovolené se stává nepříjemná zkušenost. Způsobů, jak se takovým událostem vyvarovat, je spousta. Prvním a nejdůležitějším je zvýšená pozornost a ostražitost. Nošení cenných věcí v baťůžku na zádech nebo v brašně je holá nerozvážnost. Cennosti tak nemáte na očích a během chvilky se mohou stát kořistí zlodějíčka. Cennější věci je vhodné dát tam, kde nad nimi máme přehled, do ledvinky, vnitřní kapsy oblečení nebo je zajistit některou z elektronických ochránců.

Stejně jako v našich končinách i v cizině existuje relativně velké riziko napadení, okradení nebo obtěžování. Ve většině jižních států Evropy je toto riziko podstatně větší než v České republice. Je vhodné být na tuto situaci připraven a rychle reagovat. Pro odvrácení útoku či obtěžování lze použít například pepřový obranný sprej, elektronický paralyzér, teleskopický obušek nebo osobní bodyguard. Útočník většinou nepředpokládá jakýkoliv účinný odpor od oběti, proto rychlá reakce a účinná obrana jej velmi efektivně zneškodní nebo zažene. Při pořízení některé obranné pomůcky je vhodné se informovat na velvyslanectví daného státu, zdali je povoleno tuto obrannou pomůcku ve státě kam míříte, vlastnit. V některých státech je pepřový obranný sprej, větší nůž, paralyzér nebo teleskopický obušek považován za zbraň.

Napsat komentář